top of page

ΤΟ ΔΙΓΛΩΣΣΟ ΠΑΙΔΙ.

Ερευνητές υπό την επίβλεψη του νευρολόγου Dr. Andrea Mechelli μελέτησαν εικόνες του εγκεφάλου δίγλωσσων παιδιών και συμπέραναν ότι η μάθηση της ξένης γλώσσας πέρα από τα προφανή οφέλη στον τομέα της κουλτούρας και της επικοινωνίας, αυξάνει το «γκρίζο υλικό» του εγκεφάλου και τα οφέλη είναι μακροχρόνια. Το γκρίζο υλικό του εγκεφάλου, μας επιτρέπει να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες και ελέγχει την αισθητηριακή αντίληψη, τη μνήμη, τη δημιουργικότητα και την ομιλία. Το «άσπρο υλικό» ελέγχει αυτόνομες λειτουργίες όπως η αναπνοή. Φυσικά όταν οι γονείς «διδάσκουν» στα παιδιά μια ξένη γλώσσα από πολύ νωρίς, πιθανά δεν υποψιάζονται ότι ενισχύουν «το γκρίζο υλικό» του εγκεφάλου του παιδιού τους ή ότι επίσης βοηθούν στο να υπάρχει επιβράδυνση της ενδεχόμενης άνοιας κατά τέσσερα έτη. Όμως γνωρίζουν ότι η μάθηση πολλών γλωσσών ενισχύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες διότι έχουν διαβάσει ποικίλα άρθρα που αναφέρονται σε αυτό.

 

Κατά την Dr. Ellen Bialystok, διδάκτορα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο York του Τορόντου και ερευνήτρια στον τομέα της διγλωσσίας και της αντίληψης «Τα δίγλωσσα παιδιά βλέπουν τα πράγματα με διαφορετικούς τρόπους και μπορούν πιο εύκολα να γυρνούν από τη μια γλώσσα στην άλλη κάτι που είναι πολύ καλή προετοιμασία για τον σημερινό κόσμο των πολλαπλών ενεργειών».  Τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων S.A.T. (Scholastic Aptitude Test) αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα για 4 ή περισσότερα χρόνια υπερτερούν στο γλωσσικό κομμάτι της εξέτασης.

 
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΙΜΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. 

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αναπτύσσονται πολύπλευρα χάρη στην περιέργειά τους και την ανάγκη τους για επικοινωνία. Χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους μέσα από το παιχνίδι, ψάχνουν τη σημασία του τι συμβαίνει σε μια ιστορία, ένα διάλογο, ένα δρώμενο, πράγμα που διευρύνει τη σκέψη τους, κινεί την περιέργεια και τα βοηθάει να αποδώσουν νόημα στις λέξεις και φράσεις που ακούν. Μέσα από εμπειρική μάθηση, παρατήρηση, παιγνιώδεις γλωσσικές ασκήσεις, παραμύθια και τραγούδια ενισχύονται δεξιότητες όπως η προσοχή, η μνήμη, η ακουστική επεξεργασία, η κινητικότητα, η φαντασία και η οπτική τους διάκριση. Διαμορφώνονται πολλά οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα μέσα από τις εικόνες, τις ταινίες, τα βιβλία, τα τραγούδια, τη μουσική, τις κινήσεις, τις χειρονομίες και κάθε είδους σωματικής έκφρασης που βοηθούν τα παιδιά να παράγουν αισθητηριακά νοητικές απεικονίσεις, συναισθήματα και βέβαια γλώσσα. Ακούγοντας και μαθαίνοντας λεξούλες και φράσεις στην ξένη γλώσσα, τα μικρά παιδιά γίνονται πιο εύστροφα σε γνωστικό και κοινωνικό επίπεδο. Τα παιδιά απομνημονεύουν γλωσσικές εκφορές της ξένης γλώσσας όταν μαθαίνουν τραγουδώντας, όταν κινούνται σε συνάρτηση με τον ρυθμό, όταν παίζουν, όταν επικοινωνούν δικά τους νοήματα και φτιάχνουν πράγματα. Επίσης όταν παριστάνουν ρόλους ή υποδύονται πρόσωπα σε ποικίλες καταστάσεις αφυπνίζονται οι γλωσσικές, συναισθηματικές, γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητές τους καθώς και η δημιουργική τους έκφραση και αυτοπεποίθηση.

 

Ακόμη και όταν δεν καταλαβαίνουν τις λέξεις, τα παιδιά κερδίζουν ενδιαφέρουσες εμπειρίες ακρόασης. Το νόημα για τα παιδιά είναι αρχικά δευτερεύουσας σημασίας και αποκτάται μετέπειτα. Τα παιδιά μαθαίνουν εμπειρικά και αντιδρούν θετικά στη μάθηση αφού αυτή κυρίως δίνεται μέσα από γλωσσικούς ήχους ή ρυθμικές φράσεις που εντυπώνονται βαθιά μέσα τους. Τα μικρά αποκτούν εκπληκτική προφορά ακούγοντας ιστορίες από το διαδίκτυο γιατί είναι θαυμάσιοι μίμοι. Κατά τους Beck & McKeown, 2001 «τα νεαρά παιδιά μαθαίνουν καινούργιες λέξεις αφού οι ιστορίες που διαβάζονται φωναχτά είναι αποτελεσματικές πηγές λεξιλογίου».

 

Παράλληλα τα παιδιά κατανοούν σταδιακά κώδικες επικοινωνίας γιατί τα παραμύθια αποτελούν ένα πλαίσιο όπου κωδικοποιούνται οι κοινωνικές συμπεριφορές και οικοδομείται θετικά ο συναισθηματικός και ηθικός τους κόσμος. «Κατανοούν την αλληλουχία των γεγονότων και των μηνυμάτων του λόγου και με το συχνό άκουσμα ιστοριών και την εμπλοκή τους μέσα από τη δραματοποίηση επεξεργάζονται καλύτερα τις πληροφορίες» (Lewis 1994, Sullivan & Winner 1991). Σταδιακά τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι ανήκουν σε ένα ευρύτερο κόσμο από αυτόν που γνωρίζουν κάτι που αφορά την καθημερινή τους επικοινωνία.

Further recommended reading and viewing 

  • https://youtu.be/MMmOLN5zBLY TED TALK. Τα οφέλη ενός δίγλωσσου εγκεφάλου, Μία Νακαμούλι

  • What speaking two languages does to the brain, 13 Jan 2015, weforum.org, Christos Pliatsikas, A world Economic Forum article on google search.

  • Bilingualism “boosts your brain power”. Learning a second language could lead to an increase in brain power, by WalesOnline, BBC, on google search.

  • Bialystok E, Craik FIM, Freedman M. Bilingualism as a protection against the onset of symptoms of dementia. Neuropsychologia 2007; 45:459-464. [PubMed] [Google Scholar]

  • Chertkow H, Whitehead V, Phillips N, Wolfson C, Atherton J, Bergman H. Multilingualism (but not always bilingualism) delays the onset of Alzheimer disease evidence from a bilingual community. Alzheimer Dis Assoc Disord 2010;24:118-125. [PubMed] [Google Scholar]

  • Learning Another Language Makes Your Brain Grow Bigger – Literally | Larry Ferlazzo’s Websites, larryferlazzo.edublgos.org, google search

  • The Best Resources For Showing Students That They Make Their Brain Stronger By Learning

bottom of page